21 november — How to

5 Tips, zo maak je zelf de perfecte gratis video!

Gratis video maken
Email is hot

Auteur
Tim de Kler

01 Inhoud boven kwaliteit

Social media is op het moment de “go to” platform als het gaat om het delen van video content. Tutorials, webinars, bedrijfsvideo’s, animaties, noem het maar op. Video is daarom ook een MUST geworden voor in een marketingstrategie. Kwaliteit; dat moet altijd je goal zijn bij het maken van een video. Maar dit is door gebrek aan budget soms niet haalbaar. Een gratis video maken is geen probleem! Zolang je er voor zorgt, dat de inhoud kwalitatief is.

Op social media wordt het meest gezocht naar twee onderwerpen: entertainment en informatie. Focus je daarom op sterke, inhoudelijke informatie waarmee je jouw doelgroep bereikt!

02 Rust en ruimte

Om de inhoud van een video “kracht” te geven, is het goed om te werken in een rustige omgeving. Denk aan een solide achtergrondkleur of gebruik een ruimte met veel diepte. De truc is om zo min mogelijk objecten te filmen die er niet toe doen. Dit kan de kijker alleen maar afleiden van de inhoud, die jij ze probeert over te brengen.

Gratis video maken

03 Mobile first

Hoe ga je jezelf filmen? Simpel! De oplossing zit in je broekzak ;). Een goede mobiele telefoon is tegenwoordig met een fantastische camera uitgevoerd. Deze zijn zo erg goed geworden, dat er zelfs filmmakers zijn die Hollywood films geschoten hebben met een iPhone. Tip: wanneer je jezelf gaat filmen, gebruik dan niet de “selfie” camera, maar de camera aan de achterkant van de telefoon. Deze heeft een hogere kwaliteit. Raadzaam is het gebruik van een statief, dit levert niet alleen een steady shot, het geeft je meer bewegingsvrijheid.

04 Licht en geluid

Het script is bedacht, de achtergrond is opgeruimd en de camera staat klaar… Filmen? Nog niet! Zorg dat jij goed belicht bent, dit kan gemakkelijk door de gordijnen open te gooien en een plek bij het raam te vinden. Je kan ook een lamp gebruiken als spotlight. Maar nog belangrijker is het geluid!

Feit: Slecht beeld kunnen we mee leven en naar kijken, maar luisteren naar slecht geluid is echt ‘not done’. Ervaar het zelf maar! Je kunt professionele audioapparatuur, zoals microfoons huren bij een studio. Mocht je het budget hebben, dan adviseer ik je gebruik te maken van het merk Røde.

Gratis video maken

05 Edit is key

It’s a wrap! De video is opgenomen, nu komt het belangrijkste gedeelte! Door de footage te editen haal je het maximale uit jouw video. Als professional gebruik ik hiervoor Adobe Creative Cloud. Met creatieve tools als Premiere Pro en After Effects kan ik een video professioneel bewerken. Je hebt voor deze programma’s wel wat skills nodig en de aanschaf van de pakketten is pittig. Een hobbyist of semi-pro raad ik daarom deze software aan: voor de Apple liefhebber iMovie en de Windows gebruiker Shotcut. Beide pakketten zijn voorzien van handige tools en volledig gratis in gebruik.

M E N U