28 november — How-To
Met deze typografie tips haal je het beste uit social media marketing
Auteur
Tim de Kler
Typografie verwerken in social media marketing is ‘one of the oldest tricks in the books’. Maar toch gaat het al te vaak fout, zelfs bij designers. Herken je dit: je ziet een post voorbijkomen en denkt “Dat is cool, dat wil ik ook toepassen!”. Echter bij de uitvoering in jouw post merk je dat “iets” niet klopt… Dat “iets” ga ik je uitleggen met een aantal tips om de typografie in jouw content te verbeteren. 😎
Tekst allignment
De nummer 1 fout die vaak gemaakt wordt: het centreren van teksten…Wanneer je op wilt vallen in je creativiteit is het centreren van tekst een ‘no-go’. Vanaf jongs af aan leren we teksten te lezen, die links uitgelijnd zijn. Dit maakt dat we als volwassenen teksten, die op deze manier uitgelijnd zijn sneller oppakken en begrijpen. Dit is ook de reden, waarom een gecentreerde tekst (onbewust) vreemd aanvoelt en daardoor minder gelezen worden. Één van de redenen dat men gebruik maakt van centreren is gemakzucht. Doe dit vooral niet! Negatieve ruimte (of te wel ruimte waar niks staat) brengt juist rust in je content.
Gebruik contrast
Zelfs in typografie gebruiken wij contrast door simpel weg een woord of zin bold te maken of een groter lettertype te geven. In artikelen en blogs wordt dit minder gebruikt, maar in social media marketing is dit enorm belangrijk! Op deze manier kan je namelijk gemakkelijk aangeven welke informatie belangrijker is dan andere.
Tip, start altijd met de belangrijkste informatie: Titel, call to action, etc. Zorg dat deze informatie het grootste lettertype heeft en bold is. Probeer dit mooi links uit te lijnen in je post. Wanneer de informatie is verwerkt in de post, zie je vanzelf waar er ruimte is om eventueel aanvullende informatie te displayen.
Lettertype keuze
Zorg ervoor dat je nooit meer dan 1 lettertype gebruikt in je content. Simpel weg omdat dit verwarrend werkt, het contrast is verdwenen en het komt rommelig over. Hoe vind je de juiste lettertype voor een post? Ik beschrijf hieronder de stappen die ik zelf altijd hanteer.
- Wat is de bedoeling van de post?
Wil je de post op zich laten opvallen? Voor zo’n eyecatcher kan je een “funky/apart” lettertype gebruiken. Bevat de post informatie die gelezen moet worden? Hiervoor gebruik ik altijd de standaard lettertypes: arial, helvetica, Avenir, Avant Garde, Caslon, Futura, Franklin Gothic, Frutiger.
- Welke stijl hanteert de brand of het bedrijf?
Wanneer het doel van de post bekend is, onderzoek ik de huisstijl van het bedrijf of brand. Welk gevoel geeft deze brand af? Is dit modern, funky, rock, etc. kies dan voor Sans-serif lettertypes. Je kiest Serif bij de klassieke of ouderwetse stijlen.
- Welk lettertype past in het totaalplaatje?
De ‘final choise’ van het lettertype is afhankelijk van gevoel! Wat past het beste bij het totaalplaatje. Vind je deze niet in de standaard lijst? Scrol dan websites als Adobe Font en DaFont af totdat je het lettertype hebt gevonden.
Bij het volgen van bovenstaande stappen wordt de ideale letter in je hoofd gevormd. Wat het makkelijk maakt om de juiste in de lijst te vinden.